Tet Cloud mājaslapa neatbalsta Internet Explorer pārlūku

Tet Cloud mājaslapa neatbalsta Internet Explorer pārlūku

Iesakām izvēlēties citu interneta pārlūku - Google Chrome, Mozilla Firefox vai Microsoft Edge

 

Mēs arvien biežāk dzirdam, ka IT kompānijas un lielie mākoņu skaitļošanas operatori piedāvā uzņēmumiem savu IT infrastruktūru iznest ārpus biroja telpām un izvietot mākonī. Parādās tādi saukļi kā “CAPEX (kapitālieguldījumus) aizstāj ar OPEX (operatīvajām izmaksām)” un “Cloud first stratēģija”. Taču, joprojām ir daudz nezināmā, kas attur veikt šo soli. Ja pēdējos gados ir kliedēti mīti, ka mākoņu skaitļošanas pakalpojumi nav droši un ir dārgāki nekā infrastruktūra birojā, tad tagad parādās jautājumi, kādi mājasdarbi ir jāveic IT vadītājam, lai novērtētu, vai mākoņpakalpojumi var dot pievienoto vērtību uzņēmumam un kā pareizi spert pirmos soļus mākoņskaitļošanas virzienā.

Ar kādiem soļiem jāsāk?

  • Izvērtēt izmaksas un pielāgošanos publisko mākoņu izmaksu modelim

Jāņem vērā, ka izmaksu struktūra mākoņu skaitļošanas platformā būtiski atšķiras no izmaksām, kas veidojas, pašam uzturot infrastruktūru. Ja mēs salīdzinām izmaksas par vienu vienību, piemēram, atmiņas GB, publiskajā mākonī tas maksā vairāk, nekā nopērkot fizisku serveri pašam, bet, ja aprēķinā iekļauj visu, kas ir nepieciešams – serveru tehnikas iegāde, licences, administrēšana, garantijas apkope, elektrība, Internet pieslēgums, IT resursu rezervēšana, izmaksas par vienu resursa vienību ir pilnīgi citas, jo viss uzskaitītais ir jau iekļauts publiskā mākoņa izmaksās, bet pērkot serverus, tas ir jānodrošina pašam.

Tajā pat laikā noteikti jāpievērš uzmanība papildu izmaksām, kas var rasties publiskajos mākoņos – daudzi lielie mākoņpakalpojumu sniedzēji prasa papildu maksu par lietām, kas izmaksas savā privātajā servera telpā neradīja – piemēram, maksa par pārraidītajiem datiem jeb bandwidth, maksa par disku operācijām un daudz ko citu. Visas šīs nianses ir ļoti detalizēti jāizpēta un jāpārliecinās, ka tās neradīs nesamērīgu izmaksu pieaugumu.

Maziem un vidējiem uzņēmumiem varētu būt grūti izprast ziņojumā minētos vidējo izmaksu rādītājus, kas mērāmi miljonos. Tomēr ir būtiski koncentrēties uz pārkāpumu tendencēm un ietekmi, nevis uz konkrētām pārkāpumu summām. Lai gan pikšķerēšanas uzbrukumi nav tik dārgi kā lielāka mēroga pārkāpumi, MVU, visticamāk, ir šo uzbrukumu mērķis, jo tie ir plaši izplatīti. Pikšķerēšana ir populārākais uzbrukuma vektors uz datu zādzībām mērķētos uzbrukumos, sasniedzot 16%.

  • Ņemt vērā, ka publiskajos mākoņos resursi ir jādala ar citiem lietotājiem

99% gadījumu tas netraucēs, bet var rasties situācijas, kur ir nepieciešama ļoti intensīva resursu izmantošana, kurai var traucēt publiskajā platformā esošie ‘kaimiņi’. Virtuāla servera iespējas ir tikai tik lielas, kādas ir fiziskajam serverim, uz kura virtuālais serveris atrodas un, ja uz šī servera atrodas arī citi lietotāji, var gadīties, ka tie ierobežo jaudu, ko iespējams saņemt no virtuālā servera. Šis ir tā sauktais ‘noisy neighbor’, jeb ‘skaļo kaimiņu’ efekts un par to noteikti būtu jāuzdod jautājumi savam mākoņskaitļošanas platformas operatoram, lai būtu droši, ka, pārejot uz publisko mākoni, aplikāciju darbība netiks ietekmēta. Šajā gadījumā var tikt veidoti arī hibrīdmākoņu risinājumi, kur daļa infrastruktūras tiek izvietota uz mākoņu skaitļošanas platformas un daļa datu centrā un fiziskām iekārtām.

  • Pārliecināties, vai esošās licences drīkst tikt izmantotas publiskajā mākonī

Lai pēc infrastruktūras pārcelšanas mākonī nerastos problēmas ar attālināto piekļuvi serveriem, ir nepieciešams novērtēt esošo tīkla risinājumu un tā drošības līmeni, un šīs prasības pirms migrācijas verificēt ar mākoņu skaitļošanās platformas nodrošinātāju. Ir jānovērtē publiskās IP adreses maiņas ietekme – ja tā mainās, ir jāveic priekšdarbi DNS ietekmes mazināšanai. Atkarībā no vēlamā migrācijas varianta ir jāpārbauda tīklu starpsavienojums – vai tiekam no “vecās infrastruktūras” līdz jaunajai videi, nepieciešamības gadījumā, veidojot korporatīvo tīklu savienošanas projektu.

  • Noskaidrot kāds ir kopēšanas ātrums, tai skaitā dīkstāves ilgums

Lai varētu apzināties, cik ilgs būs jūsu IT infrastruktūras migrācijas laiks, pie pakalpojuma sniedzēja ir nepieciešams noskaidrot, kāds ir vidējais virtuālās mašīnas (VM) migrēšanas ātrums, nodefinējot konkrētus parametrus un pirms migrācijas veicot to testēšanu. Izvērtējot iegūtos testa virtuālās mašīnas rezultātus, varam aprēķināt visas IT infrastruktūras migrācijas laiku.

  • Paredzēt no kādas virtualizācijas vides uz kādu migrēsiet

Pirms izvēlaties infrastruktūras migrēšanu uz mākoņskaitļošanas platformu, ir nepieciešams noskaidrot, no kādas virtualizācijas vides (VMware, Hyper-V, Xen, KVM utt.) un uz kādu IT infrastruktūra tiks migrēta, kā arī kādus rīkus virtuālo mašīnu (VM) konvertēšanai izvēlēsieties, jo tas var būtiski ietekmēt gan migrācijas laiku, gan infrastruktūras uzturēšanu. Kāpēc tā? Ja esat pieraduši pie vienas virtuālizācijas vides, to nomainot uz citu, nāksies veikt papildu apmācību arī jūsu IT ekspertu pusē.

  • Izstrādāt infrastruktūras migrācijas plānu

Lai jūs savu IT infrastruktūru spētu pārcelt uz mākoni bez aizķeršanās, izstrādājiet vismaz aptuvenu migrācijas plānu, aprakstot soļus, kas kuram seko, lai migrācijas laikā neko neaizmirstu. Katram solim norādiet iesaistītās personas, kurām jābūt pieejamām migrācijas laikā (klients, ārpakalpojums, izstrādātājs u.c.), kā arī neaizmirstiet par atbildību sadalījumu (atbildību matrica).

  • Pēc migrācijas testi un pārbaudes plāns

Lai jaunā mākoņu skaitļošanas sistēma neliktu vilties un jūs varētu pārliecināties, vai visi lietojumi un parametri strādā tieši tā, kā jūs to bijāt iepriekš paredzējuši, pirms uzsākat migrāciju, jums ir jābūt skaidram redzējumam, kā pēc migrācijas IT infrastruktūrai un lietojumiem būtu jāstrādā. Pirms migrācijas sagatavojiet funkcionalitātes un veiktspējas pārbaudes plānu – to izmantosiet pēc migrācijas, lai novērtētu, vai migrācija ir bijusi veiksmīga. Tāpat jāpārbauda un jāveic nepieciešamās izmaiņas klienta atbalsta sistēmās uz jauno vidi pārceltajiem resursiem (monitorings, rezerves kopēšana u.c.). Nedrīkst aizmirst arī par Rolback, ja nu gadījumā kaut kas nenotiek, kā plānots.

Lai arī augstāk aprakstītie soļi prasa zināmu piepūli, ir vērts pielaikot mākoņu skaitļošanās platformu, jo viens ir pilnīgi skaidrs – ērtība un sistēmu pieejamība biznesam dos daudz būtiskākas priekšrocības nekā serveris birojā. Pirmkārt, tā sistēmas šajā grūti prognozējamajā laikā iegūs elastību un vieglu izmaksu prognozējamību, otrkārt, mākoņu skaitļošanas platforma dos biznesam daudz augstāku sistēmu pieejamību, jo visi IT resursi, Internet pieslēgumi un datu centri, kuros ir izvietotas mākoņu skaitļošanas sistēmas, ir rezervēti.

"Lai šajos 7 soļos jūs nebūtu viens, atcerieties, ka vienmēr varat paļauties uz pakalpojuma sniedzēja kompetenci, kurš var palīdzēt rast atbildes, konsultēt par atbilstošāko risinājumu tieši jūsu biznesam un atbalstīt IT infrastruktūras pārcelšanu uz mākoni.

Piesakieties bezmaksas konsultācijai pie Tet un pielaikojiet īpaši jūsu biznesam radītu mākoņu skaitļošanas platformu 60 dienas bez maksas!

Pietiekties iespējams šeit.

Paldies par ziņu.

Sazināsimies ar Jums 48 stundu laikā!

Sazinies

Aizpildiet kontaktformu! Mēs ar lielāko prieku sazināsimies, lai atbildētu uz visiem Jūsu jautājumiem.

Šo vietni aizsargā reCAPTCHA, un tiek piemērota Google Privātuma politika un Pakalpojumu sniegšanas noteikumi.