Tet Cloud mājaslapa neatbalsta Internet Explorer pārlūku

Tet Cloud mājaslapa neatbalsta Internet Explorer pārlūku

Iesakām izvēlēties citu interneta pārlūku - Google Chrome, Mozilla Firefox vai Microsoft Edge

 

Instrukcija, kā to noskaidrot un kā rīkoties tālāk

Datu noplūdes ir drošības incidenti, par kuriem mēs dzirdam katru dienu. Tie apdraud ikvienu nozari, sektoru un apgabalu. Skartās organizācijas var būt gan mazi un vidēji uzņēmumi, gan valsts iestādes un lielas korporācijas.

Runas par miljoniem eiro, ko uzņēmumi tērē, lai atjaunotu bojātās sistēmas, veiktu kiberekspertīzi, uzlabotu aizsardzību un segtu juridiskās izmaksas, neatspoguļo sekas, ko izjūt datu pārkāpumā iesaistītie individuālie klienti.

Privātpersonām šīs sekas ir personīgas. Lai gan finansiālais kaitējums uzskatāms par galveno faktoru, zaudējumi var izpausties arī kā nozagti konti, sabojāta reputācija un personiskās informācijas noplūde publiskajā vidē.

Jūsu personiski identificējamo informāciju (PII), tostarp vārdu, uzvārdu, fizisko adresi, e-pasta adresi, nodarbinātības vēsturi, tālruņa numuru, dzimumu un dokumentu, tostarp pasu un autovadītāja apliecību, kopijas var izmantot identitātes zādzībām.

Kā iespējams uzzināt, vai jūs esat bijis iesaistīts datu noplūdē?

Parasti pakalpojumu sniedzējs sazināsies ar jums, nosūtot e-pastu vai vēstuli, un paskaidros, ka jūsu informācijas konfidencialitāte ir apdraudēta. Tomēr uzņēmumi vai iestādes ar jums var sazināties arī tikai pēc vairākām nedēļām vai mēnešiem, ja vispār sazināsies.

Tāpēc arī jums pašiem ir jāseko līdzi ziņām par nesen atklātiem datu aizsardzības pārkāpumiem un noplūdēm. Kā arī pieejami ērti rīki, kurus varat izmantot:

Have I Been Pwned, ko vada pazīstamais drošības eksperts Trojs Hants (Troy Hunt), ir pirmais rīks, ko izmantot, lai uzzinātu, kādos datu aizsardzības pārkāpumos esat ticis iesaistīts un cik daudz un kādi jūsu dati ir noplūduši. Līdzvērtīgs tiešsaistes resurss, ko izmantot, ir arī CyberNews rīks.

Meklētājprogramma ļauj veikt meklēšanu pēc e-pasta adreses vai tālruņa numura, un tā, salīdzinot miljardiem noplūdušo ierakstu, kas pievienoti datubāzei Have I Been Pwned, atzīmēs visus pārkāpumus, kuros ir jūsu dati.

Ja ievadāt savus datus un redzat zaļu ekrānu, apsveicam, jūs visticamāk neesat bijis iesaistīts nevienā ievērojamā datu noplūdes incidentā. Tomēr, ja esat bijis iesaistīts, redzēsiet ekrānu, kurā būs norādīts, kuri datu kiberincidenti ir ietekmējuši jūs.

Pievērsiet uzmanību arī tam, vai šis rīks neziņo, ka jūsu dati tikuši arī nopublicēti publiski pieejamos resursos. Analīzē šī informācija atspoguļota kā found no pastes (ir publicēts) vai found (n) pastes (nav publicēts).

Ko darīt tālāk?

Turpmākā rīcība ir atkarīga no datu aizsardzības pārkāpuma nopietnības un veida. Iespējams, ka jūsu PII, kas attiecas uz pamatdatiem, piemēram, vārds, uzvārds un e-pasta adrese, jau ir noplūdusi tiešsaistē. Šādā situācijā vairs neko nevar izdarīt.

Tomēr, ja jūsu tiešsaistes konta informācija ir apdraudēta, neatkarīgi no tā, vai parole ir vai nav šifrēta, tā nekavējoties jānomaina. Turklāt, ja atkārtoti izmantojat paroļu kombinācijas dažādās platformās un pakalpojumos, tās visas vajadzīgs nekavējoties nomainīt.

Bet, ja konstatējat, ka jūsu e-pasts ir uzlauzts, ziņojiet to kolēģiem, draugiem un ģimenei savā e-pasta kontaktpersonu sarakstā. Brīdiniet viņus, lai viņi dzēstu visus aizdomīgos ziņojumus, kas nāk no jūsu konta. Tāpat iesakiet viņiem neatvērt lietojumprogrammas, neklikšķināt uz saitēm, nedalīties ar sensitīvu informāciju un nesūtīt naudu. Var būt neērti paziņot saviem kontaktiem, ka esat uzlauzts, taču brīdinājums var viņus pasargāt no krāpniecības. Iesakām izvērtēt arī sazināšanos ar savu banku un citiem pakalpojumu sniedzējiem, lai ziņotu par sava konta kompromitāciju.

Atcerieties, ka varat sevi aizsargāt, nodrošinot atbilstošu konta drošību, bieži mainot paroles un pievēršot uzmanību aizdomīgām darbībām, tādējādi mazinot kaitējumu, ko var radīt šie biežie drošības incidenti.

Paroļu pārvaldnieki – no ieteicama rīka uz obligātu

Unikālas un spēcīgas paroles izveide var izrādīties sarežģīta. Daži cilvēki izmanto vienkāršas paroles, kuras ir viegli atcerēties, bet citi iegaumē vienu sarežģītu paroli un izmanto to visur tiešsaistē. Abi no šiem variantiem ir recepte katastrofai – identitātes zādzībai vai konta pārņemšanai, tāpēc nedariet tā. Tā vietā iesakām izmantot paroļu pārvaldnieku.

Paroļu pārvaldnieki ir programmas, kas ģenerē jaunas, nejaušas paroles visām jūsu apmeklētajām vietnēm. Tie šos akreditācijas datus glabā drošā virtuālajā glabātuvē. Tad, kad apmeklējat vietni vai atverat lietotni, kurā nepieciešams pieteikties, paroļu pārvaldnieks automātiski ievada jūsu lietotājvārdu un paroli.

Ja izmantojat paroļu pārvaldnieku, piemēram, 1Password, Keeper vai Dashlane, tas var piedāvāt arī pārkāpumu uzraudzības pakalpojumus, kas brīdinās, ja jūsu paroles tiks atklātas datu aizsardzības pārkāpuma gadījumā. To, vai jūsu paroles dati ir noplūduši, varat noskaidrot iepriekš minētā rīka paroļu sadaļā šeit.

Papildu darbības, ko veikt, ja jūsu dati ir noplūduši:

1. Veiciet ļaunatūras skenēšanu savām ierīcēm

Ja jūsu ierīcē ir ļaunprātīga programmatūra, ar konta paroles maiņu nepietiek. Tāpēc, pirms maināt paroles, veiciet vīrusu skenēšanu. Ja skenēšana atklāj ļaunprātīgu programmatūru, vispirms atrisiniet to un tad nomainiet kontu paroles.

2. Atjauniniet programmatūru

Pārliecinieties, vai jūsu ierīču pretvīrusu programma un operētājsistēma ir atjaunināta, lai tās spētu pasargāt no tālākiem hakeru mēģinājumiem piekļūt sensitīvai informācijai jūsu ierīcēs un kontos.

3. Pārbaudiet savus e-pasta iestatījumus

Ja jūsu e-pasta konts ir kompromitēts, noziedznieki var iestatīt, lai tas automātiski pārsūtītu jūsu ziņojumus uzbrucējam vai, piemēram, sūtītu ļaunprātīgu programmatūru, pikšķerēšanas krāpniecību vai surogātpastu jūsu kontaktiem. Tāpēc pārbaudiet iestatījumus un izejošo pastkastīti, vai tajos neparādās aizdomīgas darbības pazīmes.

Kiberdraudu izpēte uzņēmumiem

Datu noplūdes, protams, nopietni apdraud arī uzņēmumus un organizācijas. Noskaidrot un analizēt sava uzņēmuma sensitīvu datu esamību dažādos atvērtajos tiešsaistes resursos (OSINT) ir kritiski svarīgi, lai izvairītos no nākotnes kiberuzbrukumiem. Kā arī ilgtermiņa tumšā tīkla (dark net) monitorings, lai atklātu tiešus vai potenciālus draudus jūsu uzņēmumam, ir izaicinošs un laikietilpīgs uzdevums, taču tas ir būtisks, lai nodrošinātu jūsu uzņēmuma, klientu un zīmola drošību. Abus šos pakalpojumu gan lieliem, gan maziem un vidējiem uzņēmumiem sniedz Tet kiberdrošības ekspertu komanda, izmantojot nozarē labākos izpētes rīkus un platformas.

Lai uzzinātu, kā Tet var palīdzēt jūsu uzņēmumam sevi pasargāt no datu noplūdes draudiem, aizpildiet pieteikumu un mūsu speciālisti ar jums sazināsies.

Pieteikties konsultācijai

Paldies par ziņu.

Sazināsimies ar Jums 48 stundu laikā!

Sazinies

Aizpildiet kontaktformu! Mēs ar lielāko prieku sazināsimies, lai atbildētu uz visiem Jūsu jautājumiem.

Šo vietni aizsargā reCAPTCHA, un tiek piemērota Google Privātuma politika un Pakalpojumu sniegšanas noteikumi.