Tet Cloud mājaslapa neatbalsta Internet Explorer pārlūku

Tet Cloud mājaslapa neatbalsta Internet Explorer pārlūku

Iesakām izvēlēties citu interneta pārlūku - Google Chrome, Mozilla Firefox vai Microsoft Edge

 

Daudzi IT speciālisti ir dzirdējuši par Kubernetes platformu, taču ne visi zina, kā efektīvi izmantot tās sniegtās priekšrocības. Aplūkosim sīkāk, kas tas ir, kā tas darbojas un kādos gadījumos šo risinājumu var pielietot. 

Kubernetes – iecienīta programmatūra visā pasaulē

Kubernetes ir atvērtā koda programmatūra, kas ļauj palaist un orķestrēt (t.i., automātiski izvietot, pārvaldīt un koordinēt) konteinerizētās lietojumprogrammas. Kubernetes platforma tika izstrādāta pirms septiņiem gadiem, bet popularitāti sāka pastiprināti iegūt pēdējo četru gadu laikā pēc tam, kad Google nodeva to organizācijai Cloud Native Computing Foundation turpmākai pilnveidošanai.

2020. gada Stackoverflow aptaujā Kubernetes ieņēma trešo vietu kā izstrādātāju iecienītākā platforma pēc Docker un Linux. Ikgadējā VMware State aptauja par Kubernetes liecināja, ka 2021. gadā to izmantoja 65% uzņēmumu ar vairāk nekā 1000 darbiniekiem. Tas ir būtisks pieaugums, salīdzinot ar 2018. gadu (30%). Kubernetes vai jebkura cita orķestrēšanas instrumenta izmantošana ir tikai laika jautājums, jo konteinerizācija un mikropakalpojumu arhitektūra kļūst par ikdienas sastāvdaļu.

Mikropakalpojumu arhitektūra un konteineri 

Mikropakalpojumu arhitektūras īpašības – tas ir liels daudzums nelielu, maz saistītu un neatkarīgu komponentu. Viena no tās priekšrocībām ir iespēja projektēt, atjaunināt un mērogot katru komponentu atsevišķi. 

Projektēšanu var izpildīt vairākas izstrādātāju grupas vienlaicīgi. Mikropakalpojumu pieeja ļauj izveidot daudz stabilāku lietojumprogrammu un novērš iespēju, ka viena kļūda visu sagrauj. 

Mikropakalpojumu lietojumprogrammas var darboties fiziskos un virtuālos serveros, bet parasti tiek izmantoti konteineri, kuri satur tikai lietojumprogrammu, tai nepieciešamās bibliotēkas un izpildfailus. Tas ietaupa diska vietu un ļauj efektīvi izmantot servera resursus. 

Kubernetes priekšrocības

Viena no galvenajām priekšrocībām ir Kubernetes parocīgums lietojumprogrammu izstrādātājiem. Tas nozīmē, ka izstrādes vidē tiek izmantotie tie paši konteineri, kas tika izstrādāti un testēti testa vidē. 

Kubernetes gadījumā nav jālauza galva par to, kā jaunā lietojumprogramma strādās ar tās operētājsistēmas draiveriem, kurā atrodas izstrādes vide, jo Kubernetes konteineri arī nodrošina šo savietojamību. Tas nozīmē, ka visa informācija, kas nepieciešama pareizai lietojumprogrammas darbībai, ir aprakstīta Kubernetes vidē, tā saglabā šos datus un seko atbilstībai. Kubernetes ļauj izstrādātājiem pārvaldīt izveidotās programmu relīzes ar vienu pogas nospiešanu. Ja rodas kādas grūtības, var uzreiz atgriezties pie iepriekšējās versijas. Tāpat var arī pakāpeniski uzstādīt jaunas, sekojot, kā strādā sistēma. 

Ar Kubernetes palīdzību var pārvaldīt kā fiziskus, tā arī virtuālus servera resursus, uz kuriem ir palaisti konteineri, izvēloties optimālu konteineru skaitu un sabalansējot lietojumprogrammu programmatūras noslogojumu. Ja rodas problēmas ar IT resursiem vai kādā no datu centriem resursi nav pieejami, problēmas risinājums notiek automātiski, jo noslogojums tiek novadīts uz to datu centru, kurā ir brīvi resursi. 

Tāpat ir vērts atzīmēt vertikālo un horizontālo mērogošanu (automātisko mērogošanu): atkarībā no aktuālajiem noslogojuma rādītājiem Kubernetes automātiski palielina vai samazina klasteru izmēru, pārdala tā resursus, pievieno vai atņem lietojumprogrammu instances. 

Kubernetes ļauj pilnībā kodificēt lietojumprogrammu piegādes procesu un saturu, jo platforma ir balstīta uz REST API, kā arī izveidot savu loģiku un moduļus. Tie tiek integrēti platformā, tādēļ to var adaptēt jebkurā vidē un pielāgot jebkuram risinājumam. 

Visi Kubernetes paredzētie risinājumi, piemēram, bezmaksas Kubernetes DIY vai maksas VMware Tanzu, Redhat Openshift, Azure AKS, Amazon EKS, Google GKE un citi, ir pamatoti uz Kubernetes izejas kodu un REST API saskarnēm. Tādēļ konteinerizētās lietojumprogrammas strādās identiski visās šajās platformās pie nosacījuma, ka tiek izmantoti vieni un tie paši trešās puses instrumenti. 

Platformas izvēle: sava vai sveša?

Viss ir atkarīgs no tā, vai uzņēmums vēlas izveidot (uzturēt) platformu patstāvīgi vai uzticēt to trešajai pusei. VMware konstatēja tendenci, kas vērsta uz patstāvīgi izveidojamo un apkalpojamo Kubernetes klasteru skaita samazināšanos. 

To var viegli izskaidrot. Uzņēmumi apzinās, ka  DIY Kubernetes klasteru apkalpošana aizņem daudz laika, dīkstāve maksā dārgi, bet ar vienu vai diviem ekspertiem nepietiek, lai pārvaldītu duci klasteru ar simtiem konteineru. Tādēļ tie izvēlas trešās puses platformu, ieekonomējot laiku un citus resursus savu lietojumprogrammu nepārtrauktas darbības nodrošināšanai.

Kubernetes ir salīdzinoši jauna un noteikti ne vienkārša sistēma. Tādēļ labāk izvēlēties ne pašu lētāko, bet gan uzņēmuma resursiem atbilstošāko risinājumu. Tas attiecas arī uz arhitektūras izvēli – ja tiek plānots izvietot savas lietojumprogrammas mākonī, tad tās  uzreiz ieteicams izstrādāt kā paredzētas Kubernetes.

Tet Cloud un Kubernetes

Uzņēmums Tet izmanto savus Kubernetes klasterus, kas ļauj ātri un viegli pāriet uz rezerves klasteru izmantošanu, ja kāds no tiem pārstāj darboties. Tāpat arī mēs aktīvi ieviešam jaunus IT risinājumus. Piemēram, viena no mūsu lielo datu platformām darbojas Kubernetes klasteros, lai ātri mērogotu platformu, palielinoties datu plūsmai un rodoties jauniem avotiem. Mēs regulāri meklējam alternatīvas Kubernetes, lai samazinātu IT speciālistu ikdienas darba apjomu.

Paldies par ziņu.

Sazināsimies ar Jums 48 stundu laikā!

Sazinies

Aizpildiet kontaktformu! Mēs ar lielāko prieku sazināsimies, lai atbildētu uz visiem Jūsu jautājumiem.

Šo vietni aizsargā reCAPTCHA, un tiek piemērota Google Privātuma politika un Pakalpojumu sniegšanas noteikumi.